Opzetten van een MMDVM hotspot

Een onderdeel van de hedendaagse zendamateur-techniek is het communiceren met meerdere amateurs. Dat kan met elkaar op een (lokale) frequentie, een repeater of een digitale toepassing doen. De digitale radio is in opkomst. Bij Digitale systemen wordt vaak gebruik gemaakt van een digitaal distributiesysteem; een reflector of een room. Meestal zijn deze distributie systemen gebaseerd op een centrale server die de digital stream van een digitale repeater distribueert naar digitale repeaters die op de gelijke stream aangesloten zijn.  Voor alle digitale radio systemen zijn er individuele distributie systemen.

 • D-Star : D-Plus, DCS, DExtra en XLX
 • DMR : DMR Marc, DMR Plus en Brandmeister
 • YSF : YSF, FSC en Wires-X
 • P25 :
 • NXDN:

Iedere reflector heeft zijn eigen functionele eigenschappen.

Read More . . .

 

Eén gedachte over “Opzetten van een MMDVM hotspot

 • 1 februari 2021 om 13:19
  Permalink

  Zeer bedankt voor de uitleg.
  Als niet digitaal gebruiker is voor een nog geheel analoge OM het begrijpen van kretoligien alleen al een studie. Dankzij deze uitleg man ik het nu beter bevatten. Met Jip en Janneke taal en uitgaande van een bijna leek, op packetradio na dan, is het muntje nu gevallen.
  Mijn dank hiervoor! 73

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *