Yaesu FTM-300DE ervaringen

Bijna een half jaar geleden kondigde Yaesu een nieuwe Wires-X tranceiver voor mobiel gebruik aan. Ik had al een FTM-400XDE in de auto en een FTM-100DE in de shack. Voorlopig nog geen behoefte aan een nieuwe mobiele set.

Echter kwam ik er recent achter dat (ook) ik te maken kreeg met de belabberd slechte warmtebestendigheid van de eindtrap van de FTM-400XDE. Een meting van het uitgangsvermogen leerde dat ik maar een laag vermogen op UHF produceerde. VHF leverde nog wel de beloofde 50Watt. Maar na een meting bleek dat UHF maar een fractie hiervan leverde. (ong. 4 Watt). De set afgeleverd bij Leo Duursma  en deze laten repareren. En de raad van Leo opgevolgd dat de FTM-100DE en FTM-400XDE niet geschikt zijn om op hoog vermogen te werken. “Kun je de andere stations niet op 25 Watt werken dan lukt dat waarschijnlijk ook niet op 50 Watt”.  Het opgenomen vermogen van de FTM-400(X)DE is meestal 100 Watt (9 Ampere). Dat is ook de reden dat de meegeleverde zekeringen 15A zijn. Dit betekend dat de set in die stand ongeveer 50 Watt aan warmte weg moet werken. Dat gaat lastig met de koelconstructie van de FTM-100D en FTM-400D! Er zijn hulpmiddelen, zoals de Yaesu SMB-201 die de set geforceerd gaat koelen, maar dat nog is nog steeds onvoldoende als de set steeds op hoog vermogen wordt gebruikt.

FTM-300DE.

De oplossing is dus de FTM-300DE. Wires-X in Nederland groeit in populariteit en is een systeem waar zonder overlast gebruik gemaakt wordt van de nationale amateurfrequenties. Daarom besloten om weer een set gekozen met Yaesu System Fusion.

Yaesu heeft blijkbaar het koel-probleem zelf ook onderkend. Deze tranceiver is uitgerust met een zeer degelijke koelblok en een zg. Funnel Air-Convection Conductor – Wind Tunnel. De ventilator die aan de achterzijde van de FTM-300D is aangebracht blaast niet alleen koele lucht de set in maar ook door het koelblok. Dit koelblok zit aan de onderkant van de set en is afgedekt door de behuizing. Door de luchtstroom wordt de warmte efficienter afgevoerd, wat de levensduur van de eind-FET ten goede komt.

Read More . . .

10 gedachten over “Yaesu FTM-300DE ervaringen

 • 6 december 2020 om 12:48
  Permalink

  Hallo PE1DON,
  Ben een beginner, heb net in juni 2020 mijn F-licentie behaald.

  Ik heb afgelopen week mijn eerste UHF-VHF receiver gekocht de Yaesu FTM-300DE.
  Mijn vraag zou u misschien zo vriendelijk willen zijn om uw programmeringsbestand voor de frequenties van NL per mail toe te sturen, zodat ik deze met het gratis programma van Yaesu via micro-sd-card kan bewerken?
  Hoef ik het bekende wiel geen twee keer uit te vinden……

  Thnxs, 73 de PA0EJT, Evert Terpstra

  Beantwoorden
 • 5 februari 2021 om 12:45
  Permalink

  Verdraaid goede review. Complimenten.
  Inmiddels is niet alleen de FTM-100 uit productie maar gaat nu ook de FTM-400 er uit.
  Technisch gezien qua opbouw is de FTM-300 wel wat verder gegaan maar vind ik de FTM-400 nog altijd wel erg mooi met zijn display.
  De DR-2X bestaat ook uit 2 FTM-400’s. Als je die echter aanzet lijkt het wel of een stofzuiger wordt aan gezet. Benieuwd of de toekomstige repeaters ook het tunnelsyndroom krijgen, hi.
  Groet, Cor – ORE

  Beantwoorden
  • 7 februari 2021 om 08:17
   Permalink

   Dank je Cor, Altijd leuk om een reactie op geplaatste berichten te krijgen.

   Beantwoorden
 • 17 april 2021 om 19:35
  Permalink

  Hallo Don,

  Ik gebruik al heel lang APRS met de Kenwood tm-700 maar omdat de dekking de laatste tijd, mede dankzij de nieuwe regels m.b.t. onbemande stations, steeds minder wordt en de afstand naar de overgebleven digipeaters vaak te groot is ben ik op zoek naar een andere mogelijkheid om mijn positie signaal ergens te droppen.
  Weet jij of er binnen het Yaesu Fusion systeem een mogelijkheid bestaat voor APRS.
  Ik had al eerder ergens gelezen dat de ft-300 APRS aan boord heeft maar het zou mooi zijn als dat dan ook via Fusion gaat.
  Vandaar ook mijn interesse in een ft-300 en daardoor op jouw site terecht gekomen.

  Goede review overigens.

  Groet,

  Erwin

  Beantwoorden
 • 11 juli 2021 om 17:11
  Permalink

  sinds enkele dagen ben ik de bezitter van een ftm-300. Doch ik loop tegen een issue aan waar ik geen raad mee weet en waar op youtube netjes dit issue werd verwijderd in de talloze filmpjes.
  Probleem: krijg de transceiver niet in analoge mode…

  Uit de doos en call ingegeven waarna de 300 zichzelf reset en weer opstart.
  Analoge repeater ingesteld zodat ik via portable kan horen en ontvangen of de 300 goed werkt. (On0bel)
  Wat blijkt, ik krijg de repeater zonder probleem open maar krijg geen ontvangstsignaal te horen.
  Via portable hoor ik dus het signaal van de repeater maar niet op de 300.
  Manual erbij en op zoek op het internet lorde me dat de 300 boven de fm op het scherm een horizontale lijn heeft staan en zo digitale signalen ontvangt. Via de manual de ams in de tx/rx setting veranderd naar fixed fm mode en dan bleek het lijntje te knipperen.
  Op de filmpjes op internet en uit de handleiding leerde ik dat er echter geen lijntje boven de fm modus op het scherm mag staan als de 300 in analoge modus staat. Daarom dus geen ontvangst van analoog signaal.
  Nu is mijn vraag of u me kan vertellen hoe ik de 300 in analoge modus kan krijgen.. ik krijg dat balkje dus niet weg..het staat er of het pinkt als k de ams setting verander.
  Op de filmpjes op youtube zie ik dat het wel degelijk mogelijk is want daar is er geen balkje aanwezig op het scherm en doet het ontvangst het wel…

  Kan je zeggen hoe ik de 300 in analoge modus kan krijgen?

  Dus: uit de doos , call erin , automatische reset, vfo a ingesteld op simplex Freq 2m, vfo b op analoge repeater (70cm) ingesteld , antenne eraan en ptt drukken…nergens ontvangst…balkje aanwezig boven de fm modus op het scherm…
  Repeater op 70cm reageert op tx van 300 maar 300 geeft geen audio ontvangst en ik zie ook geen signaal sterkte op het balkje in het scherm.. de 300 pikt het dus niet op..de portable wel…
  Simplex idem..tegenstations horen mij maar ik hoor hen niet en ook hier geeft de 300 geen signaal weer op het scherm bij ontvangst of luidspreker…

  Enige hulp is dus welkom en ik hoop dat ik je niet lastig val met mijn mailtje.

  Beantwoorden
 • 31 juli 2021 om 15:32
  Permalink

  Hallo PE1DON,

  Mooie review!

  Ik ga deze set ook aanschaffen, zou je zo vriendelijk willen zijn om het programmeringsbestand voor de frequenties van NL per mail toe te sturen, zodat ik deze met het gratis programma van Yaesu kan bewerken?
  Hoef ik het bekende wiel geen twee keer uit te vinden……

  Thnxs, 73 de PA3NXW Maurice

  Beantwoorden
 • 10 mei 2022 om 21:34
  Permalink

  Beste DON,

  Ik ben sinds vandaag in het bezit van een FTM 300D.
  Ik ben bezig om alles te ontdekken, alleen ik krijg de repeater Breda niet open.
  Ik heb de subtoon op 71.9 staan maar hij gaat niet open.
  Waarschijnlijk doe ik iets verkeerd hi, kun jij mij op weg helpen?
  Verder zie ik ook dat geen audio hoor waarschijnlijk is hier de sqls niet goed ingesteld.
  Heb jij ook een programmeringsbestand voor de frequenties van NL>

  Hoop dat jij mij kunt helpen
  groet,
  PB2A
  Johan

  Beantwoorden
 • 11 mei 2022 om 10:37
  Permalink

  Hi Johan,

  Ik weet niet waar jij woont maar vanuit mijn locatie (Leusden-C) krijg ik Breda ook niet open. Je hoeft alleen maar 71,9 Hz mee te sturen. In de FTM-300D is dat SQTYpe TN en de Tone staat in het blokje er onder.
  Er kan natuurlijk ook gewoon een probleem bij de repeater zijn, dat kan ik hier niet bepalen.
  Probeer anders eens PI3UTR. Deze wil graag 77 Hz als CTCSS tone zien.

  Als je ook tone-squelch op jouw ontvanger instelt moet je zeker weten dat de CTCSS toon door de repeater ook verstuurt wordt bij de uitzendingen. Anders blijft het ook stil. Je kunt dat gebruiken wanneer je twee repeaters op de zelfde frequentie kunt ontvangen en je graag onderscheidt tussen deze twee repeaters wilt hebben. In de regel gebruik ik dat niet.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *