Geheugen beheer in de FTM-300

Je kent het wel. Je koopt een nieuwe set van Yaesu en je wilt de geheugens zo snel mogelijk gevult hebben. Werd er vroeger nog een SCU20 kabel meegeleverd met een tranceiver. Tegenwoordig is deze “optioneel”. De meest simpele manier om de geheugeninstellingen te bewerken is met de procedure op pagina 33 van de Yaesu handleiding.

De andere manier is door gebruik te maken van een geheugen kaartje, en een kaartlezer zodat je de SD kaart in de laptop kunt lezen.

Je kunt nagenoeg elke micro SD kaartje gebruiken tussen 2Gb en 32Gb. Ik heb er zelf een kaartje van 2 Gb in zitten. De bestanden zijn niet zo heel groot dat het een 32Gb kaartje rechtvaardigd.
Belangrijk is wel dat de geheugenkaart de eerste keer in de FTM-300 geformateerd wordt zodat het juiste formaat en ook de folderstructuur van de Yaesu-set op de geheugenkaart gezet wordt.

Onderstaande procedure is geschreven voor de FTM-300D in het bijzonder, maar is ook toepasbaar op de FTM-100, FTM-400 en zelfs voor de FT1-, FT-2, FT-3 en FT-5. De bestandsnamen van de backupfile (*.dat) zal dan hier en daar anders zijn alsmede de locatie van het bestand op de SD-kaart.

Formateren geheugenkaart

Read More . . .

6 gedachten over “Geheugen beheer in de FTM-300

 • 29 november 2021 om 16:07
  Permalink

  geprobeerd maar helaas bestand is exel als ik rt software open en impot de file dan heeft de pc het over colums niet gevonden?wie weet raad ook software van rt gekocht met kabel din naar usb drivert geinstalleerd maar steeds met proberen zegt de pc kan geen driver vinden heb yps-m300-usb gekocht op kabel staat usb 77

  Beantwoorden
  • 29 november 2021 om 19:14
   Permalink

   Hi Jan,

   Helaas kan ik je niet helpen met het programma van RT-Systems. Misschien dat je de support van RT-Systems in de USA kunt benaderen voor hulp. Persoonlijk vind ik het een programma wat niets meer bijdraagt dan het gratis ADMS programma van Yaesu.
   De CSV file die ik geleverd had wordt door Excel gezien als een bestand dat door Excel gelezen kan worden en daarmee probeert Excel het bestand in te lezen.
   Dat moet je niet doen. Je moet de stappen hanteren die ik ook op mijn website geplaatst heb.

   Beantwoorden
 • 27 december 2021 om 23:48
  Permalink

  halo Don ik heb paar vragen ik kom er niet uit heb 6 weken geleden een ftm 300 gekocht Rt. software geïnstalleerd en als ik repeaterbook opvraag en Nederland 200 km doe staan alle freq op de Rt. programma dan doe ik sd kart in cart reader en pompt de software met get data to sd cart dit gaat goed zo te zien .daarna doe ik sd in de set en doe read from sd kart dan doet hij ook goed .maar als ik de set aanzet call erin enz waar staan dan al die 4 a 500 frequentie s die ik erin gepompt heb ?? als ik de vm toets indruk staat er niets alles leeg? wat doe ik verkeerd…heb ook volgende gepropeerd sd in de set en dan rt opgestart en dan get dat to radio dat gaat ook goed maar ik kan nergens de geprogrameerde frequetie repeaters enz vinden ben er hopeloos van email is j.veenhof@quicknet.nl of kom een bakkie halen in hillegom vr groet jan veenhof pa3gwp

  Beantwoorden
  • 28 december 2021 om 17:38
   Permalink

   Hi Jan,

   Als alles in de geheugens geladen wordt door de RT software lijkt het mij dat dit moet werken. Zoals ik al eerder aangaf ken ik de RT software niet. Als je hier meer over zou willen weten moet je bij de leverancier van de software zijn.
   Het is belangrijk dat je als eerste begint met het formateren van de kaart in de FTM300. De structuur van de kaart is vaak bepalend voor het succes van de kopieer acties.
   Ik zou darana eerst eens proberen met 1 geheugenpositie in de FTM300. Handmatig in het geheugen van de FTM300 opslaan, daarna een kopie naar de SD kaart maken. Vervolgens inlezen in de software op de PC/laptop en kijken of je hem terug kunt vinden in de software.
   Probeer daarna of je in de software een geheugen positie toe kunt voegen en kijken of je hem terug kunt vinden in de FTM300.

   Onze hobby kenmerkt zich door te experimenteren. Daar leer je het meeste van en begrijp je op den duur ook wat er gebeurd. Probeer het eerst met 1 geheugenpositie en breidt dit langzaam uit.
   Verder wil ik nog aangeven dat repeaterbook een Amerikaans programma is. Ik vraag mij af hoe actueel de lijst is die je in dit “boek” vindt. Ik zou daar niet te veel op vertrouwen. Ik wil je aanraden een eigen lijst te hanteren van repeaters waarvan je zeker weet dat ze operationeel zijn en die je vaak gebruikt.

   73’s de PE1DON,
   Evert

   Beantwoorden
 • 29 december 2021 om 20:14
  Permalink

  bedankt evert voor de respons.ik heb al eens geprobeerd wat jij scgreef op je site maar dan wordt het een exel bestand terwijl mijn set geen exel bestand opload ik kom niet veel verder op rt system maakt hij een dat bestand ervan .alles lijkt te downloaden en via set lezen write maar waar staan die opgeslagen freq repeaters enz de vm toets met al zn geheugen is leeg .hoe zit dat bij jouw evert als jij de set aanzet waar vind jij al die opgeslagen freq s doe je dan eerst de vm toets en zie je op die plaatsen al de opgeslagen freq? of als je de set aan zet zie je dan dirext in het beeld scherm de opgeslagen freq s zodat je met de knop kunt scollen ?

  Beantwoorden
  • 30 december 2021 om 07:34
   Permalink

   Beste Jan,

   Het bestand welke op de Website staat is een .CSV bestand. De regels zijn door komma’s gescheiden van elkaar waardoor het uitwisselbaar is met veel andere programma;s. Blijkbaar wordt dit bestand op jouw computer standaard geassocieerd met Excel. Je moet dat bestand ook niet openen maar importeren in ADMS. Dat staat beschreven in mijn artikel.

   Als je de informatie via de geheugenkaart in de FTM-300 geladen hebt moet je deze kunnen terugvinden door de V/M knop (links op het frontje boven de BAND knop) kort in te drukken. In de actieve VFO (A of B) wordt dan linksboven de frequentie de geheugenpositie getoond. Met de tune knop kun je dan door de geheugenposities bladeren.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *