Je kent het wel. Je koopt een nieuwe set van Yaesu en je wilt de geheugens zo snel mogelijk gevult hebben. Werd er vroeger nog een SCU20 kabel meegeleverd met een tranceiver. Tegenwoordig is deze “optioneel”. De meest simpele manier om de geheugeninstellingen te bewerken is met de procedure op pagina 33 van de Yaesu handleiding.
De andere manier is door gebruik te maken van een geheugen kaartje, en een kaartlezer zodat je de SD kaart in de laptop kunt lezen.
Je kunt nagenoeg elke micro SD kaartje gebruiken tussen 2Gb en 32Gb. Ik heb er zelf een kaartje van 2 Gb in zitten. De bestanden zijn niet zo heel groot dat het een 32Gb kaartje rechtvaardigd.
Belangrijk is wel dat de geheugenkaart de eerste keer in de FTM-300 geformateerd wordt zodat het juiste formaat en ook de folderstructuur van de Yaesu-set op de geheugenkaart gezet wordt.
Onderstaande procedure is geschreven voor de FTM-300D in het bijzonder, maar is ook toepasbaar op de FTM-100, FTM-400 en zelfs voor de FT1-, FT-2, FT-3 en FT-5. De bestandsnamen van de backupfile (*.dat) zal dan hier en daar anders zijn alsmede de locatie van het bestand op de SD-kaart.
Ga eerst naar de setup van de FTM300 en druk op de [F(SETUP)] knop . Hou deze ingedrukt tot het menu zichtbaar wordt; Draai aan de Dial-knop (rechtsboven) tot de menukeuze [SD-CARD] geselecteerd is en druk de Dial-knop in;
In het volgende menu draai je met de Dial-knop naar [3 FORMAT ] en druk de Dial-knop in;
Op het beeld verschijnt de keuze FORMAT? Kies met de Dial-knop de keuze OK en druk de Dial-knop in. Er verschijnt een melding “Waiting”.
Als het formateren gereed is verschijnt de tekst ” COMPLETED”
Maken Backup in FTM-300
De volgende stap is het maken van een backup van de geheugenposities van de FTM300.
Ga eerst naar de setup van d FTM300 en druk op de [F(SETUP)] knop . Hou deze ingedrukt tot het menu zichtbaar wordt; Draai aan de Dial-knop (rechtsboven) tot de menukeuze [SD-CARD] geselecteerd is en druk de Dial-knop in;
In het volgende menu draai je met de Dial-knop naar [1 BACKUP] en druk de Dial-knop in;
In het volgende menu selecteer je met de Dial-knop de keuze [WRITE TO SD] en druk de Dial-knop in;
Vervolgens kiezen we in het volgende menu de optie [ALL] en druk daarna de Dial-knop in;
Hierna krijgen wij tenslotten nog de keuze om de start van de backup te bevestigen. Kies met de Dial-knop de keuze [OK] en druk de Dial-knop in;
De back-up data wordt nu op de SD-kaart geschreven. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Als de backup weggeschreven is verschijnt de tekst “Completed”
Je kunt nu een aantal keer op de BACK toets drukken tot het normale beeld van de tranceiver weer getoond wordt.
Schakel nu de tranceiver uit en haal de SD-kaart uit het front van de tranceiver.
Backup inlezen in de ADMS software
Nu we de gehele config als backup op de geheugenkaart opgeslagen hebben kunnen we deze data inlezen in de ADMS-12 software van Yaesu. Deze software is van de website van Yaesu op te halen. Als de software op de PC of Laptop is geinstalleerd stoppen we de geheugenkaart in de geheugenkaart-lezer. Deze stoppen we op zijn beurt weer in een USB slot van de PC of Laptop. Start vervolgens de software op.
We gaan nu de backup van de FTM300 inlezen. Ga daartoe in de ADMS-software naar “Communications(C) -> Get Data from SD Card(D) -> ALL
Windows opent dan een dialoog scherm. Ga ik het linker dialoogscherm naar de USB-drive waar de geheugenkaart zichtbaar is en zoek de directory FTM300D op. Daarin kiezen we de folder BACKUP
We zien nu een bestand met de naam CLNFTM300D.dat. Seleteer dit bestand en druk op [Open].
De data van de kaart wordt nu ingelezen in de ADMS software. Het programma geeft een bevestiging [Complete] dat dit succesvol gebeurd is. Druk op [OK].
We kunnen nu de geheugenposities toevoegen of geheugenposities aanpassen.
Ook kunnen we installingen van de FTM300 aanpassen. Ga daartoe in het ADMS programma naar Settings(S) -> Settings (C). Als je instellingen aangepast hebt sluit je het venster af door op het kruisje (rechtsboven) te klikken.
Backup terugzetten op SD-Kaart
Als je klaar bent met het verwerken zet je de data weer terug op de SD-kaart. Ga in de ADMS Software naar Communications(C) – Send Data to SD Card(U) -> ALL
Windows opent dan een dialoog scherm. Ga ik het linker dialoogscherm naar de USB-drive waar de geheugenkaart zichtbaar is en zoek de directory FTM-300D. Daarin kiezen we de folder BACKUP.
We zien nu een bestand met de naam CLNFTM300D.dat. Seleteer dit bestand en druk op [Save].
Sluit de ADMS software nu af en verwijder de geheugenkaart uit de Laptop of PC.
Backup teruglezen in de FTM-300
Nu moeten we de geheugenkaart weer teruglezen in de FTM300. Stop het geheugenkaartje terug in het frontje van de FTM300.
Ga in het menu van de FTM300 door de [F(SETUP)] knop in te drukken. Hou deze ingedrukt tot het menu zichtbaar wordt;
Draai aan de Dial-knop (rechtsboven) tot de menukeuze [SD-CARD] geselecteerd is en druk de Dial-knop in;
In het volgende menu draai je met de Dial-knop naar [1 BACKUP] en druk de Dial-knop in;
In het volgende menu selecteer je met de Dial-knop de keuze [READ FROM SD] en druk de Dial-knop in;
Vervolgens kiezen we in het volgende menu de optie [ALL] en druk daarna de Dial-knop in;
Hierna krijgen wij tenslotten nog de keuze om de start van leesactie te bevestigen. Kies met de Dial-knop de keuze [OK] en druk de Dial-knop in;
De back-up data wordt nu van de SD-kaart gelezen. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Als de backup weggeschreven is verschijnt de tekst “Completed”
Hierna zal de FTM300 zichzelf resetten. Als alles goed gegaan is staat alle data nu in de geheugenposities van de FTM-300
Geheugeninstellingen van PE1DON gebruiken
Ik heb zelf al een heleboel gebruikte geheugenposities in gebruik, zowel voor de VHF als de UHF. Nu kan ik mijn datafile beschikbaar stellen maar dan loop ik het risico dat mijn persoonlijke parameters (onbewust) rondgestuurd worden. En dat lijkt mij niet de bedoeling.
De ADMS software beschikt ook over een mogelijkheid om de geheugens te exporteren/importeren. Dit is een CSV bestand wat met andere programma’s gedeeld kan worden.
Wil je gebruik maken van dit bestand, dan moet je onderstaand CSV-bestand importeren in de ADMS software.
CLNFTM300D-20112021
Lees in ieder geval de backup van jouw FTM-300 in, zoals dit in de stappen hierboven beschreven is.
Download het bestand (CLNFTM300D-20112021) en sla dit op de PC of Laptop op. (klik op de diskette-icon)
Ga nu naar de ADMS software en kies hierin File(F) -> Import(I). Windows opent dan een dialoog scherm. Zoek nu het .CSV bestand op dat je net gedownload hebt. Selecteer dat bestand en klik op [Open]
De geheugen kanalen worden nu in dit bestand geladen.
Let er wel op dat dit alleen de geheugen kanalen zijn. de andere instellingen van jouw FTM-300 worden niet aangepast/bewerkt!
Je kunt nu de stappen vervolgen om de data op de SD-Kaart terug te zetten en de backup terug te lezen in de FTM-300. (backup terugzetten op geheugenkaart, etc.)
geprobeerd maar helaas bestand is exel als ik rt software open en impot de file dan heeft de pc het over colums niet gevonden?wie weet raad ook software van rt gekocht met kabel din naar usb drivert geinstalleerd maar steeds met proberen zegt de pc kan geen driver vinden heb yps-m300-usb gekocht op kabel staat usb 77
Helaas kan ik je niet helpen met het programma van RT-Systems. Misschien dat je de support van RT-Systems in de USA kunt benaderen voor hulp. Persoonlijk vind ik het een programma wat niets meer bijdraagt dan het gratis ADMS programma van Yaesu.
De CSV file die ik geleverd had wordt door Excel gezien als een bestand dat door Excel gelezen kan worden en daarmee probeert Excel het bestand in te lezen.
Dat moet je niet doen. Je moet de stappen hanteren die ik ook op mijn website geplaatst heb.
halo Don ik heb paar vragen ik kom er niet uit heb 6 weken geleden een ftm 300 gekocht Rt. software geïnstalleerd en als ik repeaterbook opvraag en Nederland 200 km doe staan alle freq op de Rt. programma dan doe ik sd kart in cart reader en pompt de software met get data to sd cart dit gaat goed zo te zien .daarna doe ik sd in de set en doe read from sd kart dan doet hij ook goed .maar als ik de set aanzet call erin enz waar staan dan al die 4 a 500 frequentie s die ik erin gepompt heb ?? als ik de vm toets indruk staat er niets alles leeg? wat doe ik verkeerd…heb ook volgende gepropeerd sd in de set en dan rt opgestart en dan get dat to radio dat gaat ook goed maar ik kan nergens de geprogrameerde frequetie repeaters enz vinden ben er hopeloos van email is j.veenhof@quicknet.nl of kom een bakkie halen in hillegom vr groet jan veenhof pa3gwp
Als alles in de geheugens geladen wordt door de RT software lijkt het mij dat dit moet werken. Zoals ik al eerder aangaf ken ik de RT software niet. Als je hier meer over zou willen weten moet je bij de leverancier van de software zijn.
Het is belangrijk dat je als eerste begint met het formateren van de kaart in de FTM300. De structuur van de kaart is vaak bepalend voor het succes van de kopieer acties.
Ik zou darana eerst eens proberen met 1 geheugenpositie in de FTM300. Handmatig in het geheugen van de FTM300 opslaan, daarna een kopie naar de SD kaart maken. Vervolgens inlezen in de software op de PC/laptop en kijken of je hem terug kunt vinden in de software.
Probeer daarna of je in de software een geheugen positie toe kunt voegen en kijken of je hem terug kunt vinden in de FTM300.
Onze hobby kenmerkt zich door te experimenteren. Daar leer je het meeste van en begrijp je op den duur ook wat er gebeurd. Probeer het eerst met 1 geheugenpositie en breidt dit langzaam uit.
Verder wil ik nog aangeven dat repeaterbook een Amerikaans programma is. Ik vraag mij af hoe actueel de lijst is die je in dit “boek” vindt. Ik zou daar niet te veel op vertrouwen. Ik wil je aanraden een eigen lijst te hanteren van repeaters waarvan je zeker weet dat ze operationeel zijn en die je vaak gebruikt.
bedankt evert voor de respons.ik heb al eens geprobeerd wat jij scgreef op je site maar dan wordt het een exel bestand terwijl mijn set geen exel bestand opload ik kom niet veel verder op rt system maakt hij een dat bestand ervan .alles lijkt te downloaden en via set lezen write maar waar staan die opgeslagen freq repeaters enz de vm toets met al zn geheugen is leeg .hoe zit dat bij jouw evert als jij de set aanzet waar vind jij al die opgeslagen freq s doe je dan eerst de vm toets en zie je op die plaatsen al de opgeslagen freq? of als je de set aan zet zie je dan dirext in het beeld scherm de opgeslagen freq s zodat je met de knop kunt scollen ?
Het bestand welke op de Website staat is een .CSV bestand. De regels zijn door komma’s gescheiden van elkaar waardoor het uitwisselbaar is met veel andere programma;s. Blijkbaar wordt dit bestand op jouw computer standaard geassocieerd met Excel. Je moet dat bestand ook niet openen maar importeren in ADMS. Dat staat beschreven in mijn artikel.
Als je de informatie via de geheugenkaart in de FTM-300 geladen hebt moet je deze kunnen terugvinden door de V/M knop (links op het frontje boven de BAND knop) kort in te drukken. In de actieve VFO (A of B) wordt dan linksboven de frequentie de geheugenpositie getoond. Met de tune knop kun je dan door de geheugenposities bladeren.
Overeenkomstig met de GDPR gebruiken wij cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok/AgreeNee/No
geprobeerd maar helaas bestand is exel als ik rt software open en impot de file dan heeft de pc het over colums niet gevonden?wie weet raad ook software van rt gekocht met kabel din naar usb drivert geinstalleerd maar steeds met proberen zegt de pc kan geen driver vinden heb yps-m300-usb gekocht op kabel staat usb 77
Hi Jan,
Helaas kan ik je niet helpen met het programma van RT-Systems. Misschien dat je de support van RT-Systems in de USA kunt benaderen voor hulp. Persoonlijk vind ik het een programma wat niets meer bijdraagt dan het gratis ADMS programma van Yaesu.
De CSV file die ik geleverd had wordt door Excel gezien als een bestand dat door Excel gelezen kan worden en daarmee probeert Excel het bestand in te lezen.
Dat moet je niet doen. Je moet de stappen hanteren die ik ook op mijn website geplaatst heb.
halo Don ik heb paar vragen ik kom er niet uit heb 6 weken geleden een ftm 300 gekocht Rt. software geïnstalleerd en als ik repeaterbook opvraag en Nederland 200 km doe staan alle freq op de Rt. programma dan doe ik sd kart in cart reader en pompt de software met get data to sd cart dit gaat goed zo te zien .daarna doe ik sd in de set en doe read from sd kart dan doet hij ook goed .maar als ik de set aanzet call erin enz waar staan dan al die 4 a 500 frequentie s die ik erin gepompt heb ?? als ik de vm toets indruk staat er niets alles leeg? wat doe ik verkeerd…heb ook volgende gepropeerd sd in de set en dan rt opgestart en dan get dat to radio dat gaat ook goed maar ik kan nergens de geprogrameerde frequetie repeaters enz vinden ben er hopeloos van email is j.veenhof@quicknet.nl of kom een bakkie halen in hillegom vr groet jan veenhof pa3gwp
Hi Jan,
Als alles in de geheugens geladen wordt door de RT software lijkt het mij dat dit moet werken. Zoals ik al eerder aangaf ken ik de RT software niet. Als je hier meer over zou willen weten moet je bij de leverancier van de software zijn.
Het is belangrijk dat je als eerste begint met het formateren van de kaart in de FTM300. De structuur van de kaart is vaak bepalend voor het succes van de kopieer acties.
Ik zou darana eerst eens proberen met 1 geheugenpositie in de FTM300. Handmatig in het geheugen van de FTM300 opslaan, daarna een kopie naar de SD kaart maken. Vervolgens inlezen in de software op de PC/laptop en kijken of je hem terug kunt vinden in de software.
Probeer daarna of je in de software een geheugen positie toe kunt voegen en kijken of je hem terug kunt vinden in de FTM300.
Onze hobby kenmerkt zich door te experimenteren. Daar leer je het meeste van en begrijp je op den duur ook wat er gebeurd. Probeer het eerst met 1 geheugenpositie en breidt dit langzaam uit.
Verder wil ik nog aangeven dat repeaterbook een Amerikaans programma is. Ik vraag mij af hoe actueel de lijst is die je in dit “boek” vindt. Ik zou daar niet te veel op vertrouwen. Ik wil je aanraden een eigen lijst te hanteren van repeaters waarvan je zeker weet dat ze operationeel zijn en die je vaak gebruikt.
73’s de PE1DON,
Evert
bedankt evert voor de respons.ik heb al eens geprobeerd wat jij scgreef op je site maar dan wordt het een exel bestand terwijl mijn set geen exel bestand opload ik kom niet veel verder op rt system maakt hij een dat bestand ervan .alles lijkt te downloaden en via set lezen write maar waar staan die opgeslagen freq repeaters enz de vm toets met al zn geheugen is leeg .hoe zit dat bij jouw evert als jij de set aanzet waar vind jij al die opgeslagen freq s doe je dan eerst de vm toets en zie je op die plaatsen al de opgeslagen freq? of als je de set aan zet zie je dan dirext in het beeld scherm de opgeslagen freq s zodat je met de knop kunt scollen ?
Beste Jan,
Het bestand welke op de Website staat is een .CSV bestand. De regels zijn door komma’s gescheiden van elkaar waardoor het uitwisselbaar is met veel andere programma;s. Blijkbaar wordt dit bestand op jouw computer standaard geassocieerd met Excel. Je moet dat bestand ook niet openen maar importeren in ADMS. Dat staat beschreven in mijn artikel.
Als je de informatie via de geheugenkaart in de FTM-300 geladen hebt moet je deze kunnen terugvinden door de V/M knop (links op het frontje boven de BAND knop) kort in te drukken. In de actieve VFO (A of B) wordt dan linksboven de frequentie de geheugenpositie getoond. Met de tune knop kun je dan door de geheugenposities bladeren.