Ik ben sinds 1980 (15 februari 1980 om precies te zijn) in het bezit van een C-machtiging.
Deze is mij toen nog op alfabetische volgorde door het ministerie van verkeer en waterstaat verstrekt. Deze verstrekte mij de letters P E 1 D O N.
Sindsdien heb ik op allerlei vlakken de hobby bedreven.
Mijn eerste tranceiver was een omgebouwde VHF marifoon van Radio Becker uit Zeist. Deze marifoon kon ik eenvoudig ombouwen naar de 2 meter amateurband omdat de oscillator in de ontvangstmode in ondermening stond. Dus zat hij al aardig in de buurt van de 2 meter band. Omdat ik stage liep bij radio Becker kon ik eenvoudig over alle beschikbare kennis beschikken. Met hulp van enkele medewerkers van radio Becker werd de marifoon omgebouwd naar de 2 meterband met een frequentieraster van 25KHz. ook had ik een geheugen ingebouwd voor 1 kanaal. Hierdoor kon ik een uitzending op het ingestelde geheugenkanaal doen en luisteren op het normaal gekozen kanaal. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld een shift van -600kHz uitvoeren en dus over repeaters werken. De benodigde 1750Hz genereerde ik met een FX101 toon chip.
Hiermee kon ik mijn eerste stappen als zendamateur doen en onderling contacten leggen.
Later heb ik een Kenwood TM-221E voor in de auto gekocht. 45 Watt output op 2 meter was in die tijd bovengemiddeld en daarmee kon ik goed over de repeater van Soesterberg (PI3PYR) komen. Helaas is deze set uit de auto gestolen toen onze dochter geboren werd in het Elizabeth ziekenhuis in Amersfoort.
Een heleboel jaren heb ik thuis alleen maar een portofoon van Icom gehad (IC2AT). Af en toe luisterde ik wel eens maar niet zo heel veel radioactiviteit.
In 2005 werd ik weer actiever op de amateur frequenties. Het begon met een Alinco 605E. Deze werd in de auto gebouwd. Omdat deze set niet over NarrowFM beschikte werd deze relatief snel vervangen door een Alinco 620E. Echter bleek deze goedkopere dual-bander net als de Alinco 605E niet zo goed tegen grote signalen te kunnen. Uiteindelijk is deze set vervangen door een Yaesu FT-8900R. Een quad-bander voor 10 meter, 6 meter, 2 meter en 70cm. In de praktijk werden meestal de 2 meter en 70cm band gebruikt. Helaas is deze set na een aantal jaren uitgevallen. De stuurtrap is verbrand en de zender geeft geen vermogen meer. Door de “verbranding” is niet meer zichtbaar wat er oorspronkelijk op de plaats gezeten heeft en is de set niet meer te repareren.
Toen ik in 2005 weer actief zendamateur werd waren de HF-banden voor de C-amateur ook opengesteld. DE verplichting om over morse-vaardigeheid te beschikken was komen te vervallen. In de begintijd heb ik gebruik gemaakt van een Yaesu FT897D via een antenne-tuner van SGC (MAC200). Behalve een 5 kanaals antenne-schakelaar en een antenne-tuner met een mooi bereik is deze tuner ook uitgerust met een long-wire balun.
Ook in de auto werd een Yaesu FT857D geplaatst. Maar HF gebruik in de auto bleek in de praktijk toch lastiger dan bedacht en de 20 Watt op UHF gaf te veel beperkingen voor de UHF repeaters die ik onderweg kon aanstralen.
Dan toch maar weer een dual-bander in de auto voor VHF en UHF. Omdat ik een voorkeur heb voor handen-vrij gebruik in de auto viel de keuze op de ICOM 2730E met een BlueTooth module. Het “oortje” werd een BH2A van Yaesu. Deze combinatie werkte perfect.
Omdat ik toch wat meer met digitale radio in de auto actief wilde worden werd de Icom 2730 verkocht en werd een ICOM 5100E aangeschaft. Ook hier is het Bluetooth printje in opgenomen.
Naast D-Star werd ook naar het Yaesu System Fusion met Wires-X gekeken. De Icom 5100 werd vervangen door een FTM-400XDE en thuis een FTM-100DE in gebruik genomen. Op de FTM-100 is een HRI200 aangesloten zodat ik de FTM-100DE thuis als Wires-X node in kan zetten. Met een FT1XDE en een FT-3DE kan ik mij in mijn woonplaats mobiel bewegen en over mijn eigen node werken zodat ik via Wires-X te horen ben.